Skip to main content

  Puisi Dusta - Oleh Khalid bin Zainul

  Puisi dusta. Dusta adalah perilaku menyimpang atau salah untuk menutupi kebenaran yang sesungguhnya. Dusta merupakan perbuatan yang tak lagi susah dijumpai. Dengan banyak alasan, dusta merupakan hal yang tidak dilarang akan tetapi dapat berakibat buruk pada diri sendiri.

  Dusta biasa terjadi seperti memberitakan tidak sesuai dengan kebenaran, baik dengan ucapan lisan secara tegas maupun dengan isyarat seperti menggelengkan kepala atau mengangguk.

  Berkaitan dengan kata kata dusta puisi yang di publikasikan berkas puisi kali ini adalah puisi tentang dusta atau puisi dusta.

  Dihalaman lain blog berkas puisi, puisi dusta dalam cinta atau puisi dusta cinta telah beberapa waktu lalu menghiasi halaman berkas puisi dan kali ini kembali puisi tentang dusta menghiasi halaman berkaspuisi.com silahkan disimak saja puisinya berikut ini.


  PUISI DUSTAOleh: Muhammad Khalid bin Zainul

  Di hujung lidahmu,
  ada dusta menari.
  Kau merasa malu
  mengkhabarkan hakikat diri.

  Kau malu kerana miskin harta
  tanpa kau mengerti
  miskin jiwa
  itu lebih parah lagi.

  Kau gendong kepalsuan
  dan kau nafikan kebenaran
  sedangkan kebohongan
  tiada nilai dalam kehidupan.

  Tidakkah kau tahu
  orang yang menerimamu
  hanya kerana harta
  sememangnya berhati buta?

  Buanglah katakata dusta,
  dakaplah kebenaran
  kerana dusta pasti sirna
  bila tiba waktunya.

  Kota Singa 21.6.2019 1:41am


  Demikianlah puisi dusta, baca juga puisi tema dusta lainnya atau puisi dusta terindah di halaman lain berkaspuisi.com

  semoga puisi tentang dista diatas dapat menghibur dan menginspirasi untuk menulis kata kata puisi untuk orang pendusta atau puisi puisi yang berkaitan dengan dusta.

  Rekomendasi Puisi Untuk Anda:

  Supaya mudah mengakses Berkas Puisi di smartphone, klik ikon 3 titikdi browser Chrome kemudian pilih "Tambahkan ke layar utama". Selanjutnya bisa mengakses Berkas Puisi dari layar utama smartphone dengan klik ikon Berkas Puisi.
  Buka Komentar